Nature adlı dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, Etiyopya’nın Afar bölgesinde, varlığı daha önceden tespit edilmemiş olan bir insan türüne ait kalıntılar bulundu. Bulunan kemik ve dişler hem insansı hem insan öncesi türlerin özelliklerini taşıyan dört canlıya ait.
3.3 ila 3,5 milyon yıl öncesine ait çene kemiği ve dişler, bilinen ilk insan türlerinden farklı bir türün de yaşadığını ve insanın soyağacının zannedilenden daha karmaşık olabileceğini göstermiş oldu.
Araştırmacılar, buldukları insan türüne, Afar bölgesinde kullanılan yerel dilde ‘yakın akraba’ anlamına gelen, ‘deyiremeda’ sözcüğünü de kullanarak “Australopithecus deyiremeda” adını verdi.
Araştırmaya öncülük eden bilim insanlarından Dr Yohannes Haile-Selassie yaptığı açıklamalarda, bulunan insan türünün diş ve çene yapısının bilinen diğer eski insan türleri ile büyük farklılıklar gösterdiğini belirterek, keşfedilen yeni türe ait olan çene kemiklerinin, çok sağlam ve dişlerinin küçük olduğunu söyledi.
Dr Haile-Selassie, aynı dönemlerde yaşayan farklı insan türlerinin bulunması konusunda, tek bir türün evrimine dayalı varsayımların gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.
Araştırmacılar buldukları her kemiği evrime dayandırmaya çalışıyorlar. Belki o dönemde engelli doğan birine aitti kim bilir. Doğal seleksiyonu kabul ederim ama evrimi kabul etmiyorum.